Dieta, dieta, dieta. O tym, jak ważne jest jej przestrzeganie, przekonała się niejedna osoba, która zapragnęła zmian w swoim życiu związanych z piękną sylwetką i naprawą zdrowia. Niestety żyjemy w czasach, w których coraz trudniej o odpowiednią formę i kondycję. Codziennie zmagamy się ze stresem, pracując w nienormowanych godzinach, nie mając czasu gotowanie zdrowych posiłków i wysiłek fizyczny. Wszystkie te czynniki sprawiają, że coraz więcej osób zmaga się z nadwagą. W jaki sposób jej zaradzić? Na to pytanie nie ma prostej odpowiedzi. Wpływ na nasze ciało i kondycję ma wiele czynników, ale nikt nie wymyślił lepszego połączenia na walkę z otyłością jak ruch i dieta. Ta druga jest szczególnie istotna, a dodatkowo powinny zagościć w niej warzywa i owoce. Zapraszamy do lektury.
Spis treści
ToggleKilka słów o warzywach i owocach
Według specjalistów z zakresu dietetyki, warzywa i owoce na piramidzie żywienia zajmują miejsce drugie, tuż za plecami produktów zbożowych. Jest to efektem tego, że stanowią skarbnicę składników odżywczych, co ma bezpośredni wpływ na ochronę przed chorobami XXI wieku, nowotworami i poprawę odporności. Podsumowując, stałe włączenie warzyw i owoców do jadłospisu powinno sprawić, że będziemy spożywać ich przynajmniej 600-700 gram dziennie. Oczywiście zjedzenie takiej ilości jednorazowo może stanowić problem, dlatego powinny być dodawane do każdego posiłku.
Dieta odchudzająca
Jeżeli znajdujesz się na diecie odchudzającej, kwestia spożywania odpowiedniej ilości warzyw jest szczególnie istotna. Ich niska kaloryczność pozwala zaspokoić uczucie głodu, ale nie wpłynie negatywnie na proces spalania tkanki tłuszczowej. Mało tego, ze względu na fakt, że zawierają one dużo wody i mało węglowodanów, nie musisz obawiać się o poziom cukru we krwi i nagłych napadów głodu. Zarówno w warzywach, jak i owocach, znajdziesz bogate źródło witamin i składników mineralnych, które w szybki sposób uzupełnią niedobór pokarmowy.
Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie warzywa posiadają niski indeks glikemiczny. Ziemniaki i strąki należy spożywać w mniejszych ilościach. Mając to na uwadze, przejdźmy jednak do warzyw niskokalorycznych. Należą do nich między innymi: pomidor, cukinia, brokuły, cebula, dynia, kalafior, bakłażan, ogórek, papryka, por czy rzodkiewka. Wartość energetyczna wyżej wymienionych warzyw, nie przekracza zazwyczaj 30 kcal w 100g, dlatego nie musisz martwić się o ich spożywanie. Wybieraj te w kolorze zieleni, żółci, pomarańczowym i czerwonym. Zawierają one bowiem witaminy A, E, kwas foliowy oraz wszelkie przeciwutleniacze. Eksperci z zakresu dietetyki powtarzają, że warzywa o intensywnej barwie posiadają najwięcej cennych składników.