Każdy właściciel lokalu gastronomicznego doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak ważne są odpowiednie standardy higieniczne, szczególnie w przypadku naczyń i sztućców. Klienci potrafią zwrócić uwagę nawet na najdrobniejszy mankament, co niekorzystnie może odbyć się na reputacji lokalu, która jak wiadomo nie jest łatwa do zbudowania. Ręczne zmywanie naczyń, czy używanie zwykłej zmywarki nie da takich samych efektów jak profesjonalny sprzęt, a do tego może zając o wiele więcej czasu. Jak wiadomo w gastronomii czas to pieniądz. Dlatego tym bardziej warto zainwestować w sprzęt, który okazuje się niezbędny- zmywarko-wyparzarka.
Spis treści
ToggleCzym jest zmywarko-wyparzarka?
Zmywarko wyparzarka gastronomiczna to bez wątpienia jedno z niezbędnych urządzeń, w które powinien zostać wyposażony lokal gastronomiczny. Przyniesie to nie tylko zaskakujące efekty w postaci idealnie czystych naczyń, ale także dużą oszczędność czasu. Zmywarko wyparzarka, można powiedzieć, że jest to po prostu większy odpowiednik urządzeń, które posiadamy w większości domów. Co prawda, w domu jesteśmy wstanie się bez niej obejść. Jednak w restauracjach nie jest to już możliwe. Szczególnie gdzie jest spory przepływ ludzi, a czystych naczyń i sztućców potrzebujemy z minuty na minutę. Urządzenie to jest przede wszystkim o wiele solidniej zbudowane, cechuje je trwałość i odporność na uszkodzenia mechaniczne. Dodatkowo jest także przystosowana do pracy w trudnych warunkach. Zmywarko wyparzarkę możemy także podłączyć do sieci tzw trójfazowej, dzięki temu znacznie zwiększymy jej funkcjonalność. Czas pracy tych urządzeń i cykl jest o wiele krótszy, niż w przypadku zmywarek domowych, oznacza to, że modele gastronomiczne zużywają o wiele mniej wody.
Na co zwrócić uwagę wybierając zmywarko wyparzarkę?
Nie da się ukryć, że profesjonalny sprzęt nie tylko świadczy o klasie lokalu, ale także wpływa na jakość standardów higieny, które będziemy serwować naszym gościom. Wyposażenie w zmywarko wyparzarkę może się wiązać na samym początku ze sporymi kosztami. Jednak należy pamiętać, że to inwestycja, która na pewno się zwróci, a także będzie inwestycją na lata. Pamiętajmy, że nie raz możemy znaleźć w sieci ogłoszenie dotyczące zakupu używanego sprzętu. Nie jest to jednak szczególnie polecana inwestycja, ze względu na to iż nowe urządzenie, będziemy z łatwością mogli dopasować do siebie i potrzeb lokalu, a także będziemy mogli spokojnie się z nim zapoznać. Warto przejrzeć oferty sklepów internetowych np. gastroprodukt.pl, gdzie znajdziemy bogatą ofertę zmywarko wyparzarek, w dobrych cenach. Dodatkowo jest to sklep zaufany, funkcjonujący na rynku od dłuższego czasu i cieszący się dobrymi opiniami klientów, co jest równie istotne. Kolejną kwestią jest cena. Należy określić swoje możliwości finansowe, a także ilość pieniędzy jakie możemy przeznaczyć na urządzenie, bez znacznego naruszenia naszych długo zbieranych oszczędności. Pamiętajmy, by wybrać sprzęt solidny, o krótkim cyklu pracy. Dzięki temu wygenerujemy spore oszczędności, gdyż zmywarko wyparzarka będzie zużywała mniej wody. Następnie zwróćmy uwagę na funkcje dodatkowe, a także łatwą i prostą obsługę. Musi być ona na tyle czytelna, by nowy pracownik, szybko zorientował się jak ją obsługiwać. Dużą uwagę powinniśmy też zwrócić na rozmiar i pojemność urządzenia. Musimy dopasować je nie tylko do przestrzeni, w której chcemy je ustawić, ale przede wszystkim do ruchu panującego w naszym lokalu gastronomicznym. Im większy lokal, tym większe zapotrzebowanie na czyste sztućce i naczynia. Oznacza to, że urządzenie powinno mieć odpowiednio dużą pojemność, by móc na raz umyć i wyparzyć jak największą ilość zastawy stołowej. Analogicznie im mniejszy lokal, tym powinniśmy dobrać mniejszą pojemność. Wiąże się to także z zaoszczędzeniem miejsca, które może być na wagę złota, w lokalu gastronomicznym, który nie grzeszy metrażem. Pamiętajmy, by dopasować urządzenie także do instalacji kanalizacyjnej i wodnej, tak by nie było problemów z montażem. Przede wszystkim jednak, dobierzmy wyparzarkę gastronomiczną do swoich potrzeb i potrzeb naszego lokalu.