Przetwory to świetna alternatywa dla świeżych warzyw i owoców sezonowych, których próżno szukać na sklepowych półkach zimą, a nawet jeśli są dostępne, daleko im do tych, których smakiem i aromatem rozkoszowaliśmy się latem i jesienią. Dlatego warto odpowiednio wcześnie wykorzystać plony z własnego ogródka i przygotować z nich pyszne przetwory. Dziś pod lupę bierzemy dynię, czyli warzywo, które w kuchni może nas mocno zaskoczyć. Doskonale bowiem odnajduje się zarówno w towarzystwie ciast i deserów, jak i jako składnik sałatek i innych pikantnych przetworów. Poniżej kilka przepisów z dynią w roli głównej.
Spis treści
ToggleSłodkie przetwory z dyni
Aromatyczna dynia do słoika
Składniki:
2 kg dyni (sam miąższ),
100 g goździków,
1,5 l wody,
0,5 kg cukru,
750 ml octu.
Z podanych składników przygotowujemy syrop. W tym celu umieszczamy wodę wraz z cukrem i goździkami w garnku i zagotowujemy. Na koniec dodajemy ocet. Dynię pozbawiamy pestek i kroimy na drobne kawałki. Tak przygotowaną układamy w wyparzonych słoikach. Następnie zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 min. Słodkie przetwory z dyni gotowe.
Mus z dyni
Składniki:
1 dynia,
laska wanilii,
10 dag cukru,
pół łyżeczki cynamonu,
kilka goździków.
Dynię myjemy, przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i pieczemy w piekarniku przez ok. 40 min. Do gotującej się wody (100 ml na 1 kg dyni) dodajemy cukier i przyprawy. Odstawiamy. Upieczoną dynię wydrążamy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do wody z przyprawami. Całość blendujemy. Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy. Opcjonalnie do musu można dodać odrobinę przyprawy korzennej do piernika.
Przetwory z dyni w wersji „na ostro”
Keczup z dyni
Składniki:
1,5 kg dyni (miąższ),
0,5 kg papryki,
0,5 kg cebuli,
2 łyżki soli,
3/4 szk. octu,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
2 ząbki czosnku,
1, 5 szk. cukru,
1 łyżeczka pieprzu,
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
szczypta ostrej mielonej papryki,
1 łyżka suszonej bazylii.
Dynię pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Zasypujemy 1 łyżką soli i odstawiamy na godzinę. Cebulę obieramy, paprykę myjemy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach i podobnie jak dynię, zasypujemy 1 łyżką soli i odstawimy na godzinę. Następnie cebulę wraz z papryką podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Dodajemy dynię. Dusimy pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie. Wszystkie składniki miksujemy dokładnie przy użyciu blendera. Do keczupu dodajemy przecier, cukier oraz wszystkie pozostałe przyprawy. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wlewamy ocet. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 20 minut. Gotowy keczup przekładamy do wcześniej przygotowanych słoiczków.
Dyniowe purée
Składniki:
1 dynia (najlepiej Hokkaido).
Dynię starannie myjemy, przekrawamy na pół i, używając łyżki, pozbawiamy pestek. Tak przygotowaną dynię układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Pieczemy przez ok. 30 – 40 minut, w zależności od wielkości dyni (jej miąższ powinien być bardzo miękki). Ostudzoną dynię kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy. Tak przygotowaną przekładamy do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy 20 min.