Pozbywanie się mięsa z diety może obniżyć ryzyko raka

Pozbywanie się mięsa z diety może obniżyć ryzyko raka

Pomorskie Poradnik Prasóweczki Prasówki Produkty Warto przeczytać

Czy nie jedzenie mięsa powoduje spadek ryzyka zachorowania na raka?

Nowe, duże badanie sugeruje, że ludzie, którzy nie spożywają mięsa, a przynajmniej ograniczają jego spożywanie, mogą mieć mniejsze ryzyko niektórych z najczęstszych nowotworów .

Brytyjscy naukowcy podkreślili, że ich odkrycia nie dowodzą ostatecznie, że diety wegetariańskie/wegańskie zmniejszają ryzyko zachorowania na raka . W rzeczywistości istniały dowody, że masa ciała może wyjaśniać niektóre korzyści.

Ale odkrycia, oparte na ponad 470 000 osób, wzmacniają argument, że diety bezmięsne i nisko mięsne są przynajmniej związane z niższym ryzykiem zachorowania na raka .

Sugerują również, że związek różni się w zależności od rodzaju nowotworu , powiedział główny badacz Cody Vatling z Uniwersytetu Oksfordzkiego.

Jedno odkrycie potwierdziło to, co wykazały wcześniejsze badania: mniej mięsa wiązało się z niższym ryzykiem raka okrężnicy.

Osoby, które przestrzegały diety „ubogiej w mięso” (5 lub mniej porcji czerwonego mięsa lub drobiu tygodniowo) miały o 9% mniejsze ryzyko raka okrężnicy w porównaniu z osobami, które częściej jadły mięso.

„Wiemy z wcześniejszych dowodów, że wysokie spożycie przetworzonego mięsa i czerwonego mięsa wiąże się z wyższym ryzykiem raka jelita grubego ” – powiedział Watling.

W rzeczywistości grupy takie jak World Cancer Research Fund i American Cancer Society już doradzają ludziom ograniczenie czerwonego i przetworzonego mięsa, aby ograniczyć ryzyko raka okrężnicy .

W przypadku dwóch innych powszechnych nowotworów – piersi i prostaty – potencjalne skutki diety były mniej jasne.

Zespół Watlinga odkrył, że dieta wegetariańska lub wegańska wydaje się chronić przed rakiem piersi , ale tylko wśród kobiet po menopauzie . Ich ryzyko zachorowania było o 18% niższe w porównaniu z kobietami po menopauzie , które jadły mięso więcej niż pięć razy w tygodniu.

Ale kiedy badacze zagłębili się głębiej, związek został w dużej mierze wyjaśniony niższą masą ciała wegetarianek . ( Nadwaga lub otyłość po menopauzie wiąże się z wyższym ryzykiem raka piersi – prawdopodobnie dlatego, że tkanka tłuszczowa wytwarza estrogen, według American Cancer Society.)

Jeśli wegetarianizm sprawia, że ​​kobiety są szczuplejsze, może to być sposób na obniżenie ryzyka raka piersi . Ale Watling powiedział, że te kobiety mogą być szczuplejsze z powodów innych niż dieta , w tym nawyki ćwiczeń .

Jeśli chodzi o raka prostaty , badanie wykazało, że ryzyko było niższe wśród mężczyzn, którzy byli wegetarianami / weganami lub peskatarianami (jedząc ryby, ale bez mięsa): w porównaniu z mężczyznami, którzy często jedli mięso, ryzyko choroby było od 20% do 31% niższe .

Watling przedstawił pewne ostrzeżenia dotyczące tego odkrycia: nie ma ustalonych dietetycznych czynników ryzyka raka prostaty i mogą istnieć różne przyczyny niższego ryzyka wśród mężczyzn na diecie bezmięsnej.

Trudność w takich badaniach polega na oddzieleniu wpływu diety od wszystkich innych związanych z nią rzeczy – innych nawyków związanych ze stylem życia, dochodów i dostępu do opieki zdrowotnej, żeby wymienić tylko kilka.

Zespół Watlinga próbował wyjaśnić wielu z tych „mylących”. Zostały one statystycznie dostosowane do masy ciała; nawyki ćwiczeń , palenia i picia; poziom edukacji; oraz stosowanie niektórych leków, takich jak aspiryna i hormonalna terapia zastępcza .

Ale badania nie są w stanie wyjaśnić wszystkich różnic między miłośnikami mięsa a tymi, którzy go wycinają, zauważyła Julie Stefański, dyplomowana dietetyk i rzecznik prasowy Akademii Żywienia i Dietetyki.

Diety wegetariańskie/wegańskie nie muszą być również „zdrowe”, powiedział Stefanski, który nie był zaangażowany w badanie.

Powiedziała, że ​​jeśli w dużym stopniu opierają się na wysoko przetworzonych „ alternatywach mięsnych ”, a nie na produktach pochodzenia roślinnego, w rzeczywistości mogą być mniej odżywcze niż diety zawierające ryby i inne produkty zwierzęce.

Ogólnie rzecz biorąc, powiedział Stefański, konsensus ekspertów jest taki, że diety bogate w warzywa, owoce, fasolę i bogate w błonnik produkty pełnoziarniste wiążą się z niższym ryzykiem różnych nowotworów.

„Ta żywność jest bogata w składniki odżywcze i fitochemikalia , które zapewniają ochronę przed rozwojem raka poprzez promowanie naprawy DNA, eliminację czynników rakotwórczych, wpływanie na ekspresję genów i zmniejszanie stanu zapalnego” – powiedział Stefanski.

Tak więc, według Stefańskiego, kluczowe znaczenie ma żywność zawarta w diecie, a nie wykluczona.

Jednocześnie ograniczenia dotyczące mięsa są mądre.

„Jeśli lubisz mięso”, powiedział Stefanski, „ważne jest, aby wybierać mniejsze mikstury i mniej przetworzone opcje, które nie zawierają substancji, które zdaniem ekspertów od raka zwiększają ryzyko zachorowania na raka”.

Odkrycia, opublikowane 24 lutego w czasopiśmie BMC Medicine, opierają się na ponad 472 000 dorosłych Brytyjczyków w wieku od 40 do 70 lat, biorących udział w badaniu UK Biobank. W ciągu średnio 11 lat prawie 55 000 zachorowało na raka.

Większość ludzi była mięsożercami, ale około 10700 to peskatarianie, a prawie 8700 to wegetarianie/weganie. Sam rozmiar badania, powiedział Watling, pozwolił na bliższe przyjrzenie się różnym wzorcom diety i określonym typom raka.

0 0 votes
Daj ocenę
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments