Czy nie jedzenie mięsa powoduje spadek ryzyka zachorowania na raka?
Nowe, duże badanie sugeruje, że ludzie, którzy nie spożywają mięsa, a przynajmniej ograniczają jego spożywanie, mogą mieć mniejsze ryzyko niektórych z najczęstszych nowotworów .
Brytyjscy naukowcy podkreślili, że ich odkrycia nie dowodzą ostatecznie, że diety wegetariańskie/wegańskie zmniejszają ryzyko zachorowania na raka . W rzeczywistości istniały dowody, że masa ciała może wyjaśniać niektóre korzyści.
Ale odkrycia, oparte na ponad 470 000 osób, wzmacniają argument, że diety bezmięsne i nisko mięsne są przynajmniej związane z niższym ryzykiem zachorowania na raka .
Sugerują również, że związek różni się w zależności od rodzaju nowotworu , powiedział główny badacz Cody Vatling z Uniwersytetu Oksfordzkiego.
Jedno odkrycie potwierdziło to, co wykazały wcześniejsze badania: mniej mięsa wiązało się z niższym ryzykiem raka okrężnicy.
Osoby, które przestrzegały diety „ubogiej w mięso” (5 lub mniej porcji czerwonego mięsa lub drobiu tygodniowo) miały o 9% mniejsze ryzyko raka okrężnicy w porównaniu z osobami, które częściej jadły mięso.
„Wiemy z wcześniejszych dowodów, że wysokie spożycie przetworzonego mięsa i czerwonego mięsa wiąże się z wyższym ryzykiem raka jelita grubego ” – powiedział Watling.
W rzeczywistości grupy takie jak World Cancer Research Fund i American Cancer Society już doradzają ludziom ograniczenie czerwonego i przetworzonego mięsa, aby ograniczyć ryzyko raka okrężnicy .
W przypadku dwóch innych powszechnych nowotworów – piersi i prostaty – potencjalne skutki diety były mniej jasne.
Zespół Watlinga odkrył, że dieta wegetariańska lub wegańska wydaje się chronić przed rakiem piersi , ale tylko wśród kobiet po menopauzie . Ich ryzyko zachorowania było o 18% niższe w porównaniu z kobietami po menopauzie , które jadły mięso więcej niż pięć razy w tygodniu.
Ale kiedy badacze zagłębili się głębiej, związek został w dużej mierze wyjaśniony niższą masą ciała wegetarianek . ( Nadwaga lub otyłość po menopauzie wiąże się z wyższym ryzykiem raka piersi – prawdopodobnie dlatego, że tkanka tłuszczowa wytwarza estrogen, według American Cancer Society.)
Jeśli wegetarianizm sprawia, że kobiety są szczuplejsze, może to być sposób na obniżenie ryzyka raka piersi . Ale Watling powiedział, że te kobiety mogą być szczuplejsze z powodów innych niż dieta , w tym nawyki ćwiczeń .
Jeśli chodzi o raka prostaty , badanie wykazało, że ryzyko było niższe wśród mężczyzn, którzy byli wegetarianami / weganami lub peskatarianami (jedząc ryby, ale bez mięsa): w porównaniu z mężczyznami, którzy często jedli mięso, ryzyko choroby było od 20% do 31% niższe .
Watling przedstawił pewne ostrzeżenia dotyczące tego odkrycia: nie ma ustalonych dietetycznych czynników ryzyka raka prostaty i mogą istnieć różne przyczyny niższego ryzyka wśród mężczyzn na diecie bezmięsnej.
Trudność w takich badaniach polega na oddzieleniu wpływu diety od wszystkich innych związanych z nią rzeczy – innych nawyków związanych ze stylem życia, dochodów i dostępu do opieki zdrowotnej, żeby wymienić tylko kilka.
Zespół Watlinga próbował wyjaśnić wielu z tych „mylących”. Zostały one statystycznie dostosowane do masy ciała; nawyki ćwiczeń , palenia i picia; poziom edukacji; oraz stosowanie niektórych leków, takich jak aspiryna i hormonalna terapia zastępcza .
Ale badania nie są w stanie wyjaśnić wszystkich różnic między miłośnikami mięsa a tymi, którzy go wycinają, zauważyła Julie Stefański, dyplomowana dietetyk i rzecznik prasowy Akademii Żywienia i Dietetyki.
Diety wegetariańskie/wegańskie nie muszą być również „zdrowe”, powiedział Stefanski, który nie był zaangażowany w badanie.
Powiedziała, że jeśli w dużym stopniu opierają się na wysoko przetworzonych „ alternatywach mięsnych ”, a nie na produktach pochodzenia roślinnego, w rzeczywistości mogą być mniej odżywcze niż diety zawierające ryby i inne produkty zwierzęce.
Ogólnie rzecz biorąc, powiedział Stefański, konsensus ekspertów jest taki, że diety bogate w warzywa, owoce, fasolę i bogate w błonnik produkty pełnoziarniste wiążą się z niższym ryzykiem różnych nowotworów.
„Ta żywność jest bogata w składniki odżywcze i fitochemikalia , które zapewniają ochronę przed rozwojem raka poprzez promowanie naprawy DNA, eliminację czynników rakotwórczych, wpływanie na ekspresję genów i zmniejszanie stanu zapalnego” – powiedział Stefanski.
Tak więc, według Stefańskiego, kluczowe znaczenie ma żywność zawarta w diecie, a nie wykluczona.
Jednocześnie ograniczenia dotyczące mięsa są mądre.
„Jeśli lubisz mięso”, powiedział Stefanski, „ważne jest, aby wybierać mniejsze mikstury i mniej przetworzone opcje, które nie zawierają substancji, które zdaniem ekspertów od raka zwiększają ryzyko zachorowania na raka”.
Odkrycia, opublikowane 24 lutego w czasopiśmie BMC Medicine, opierają się na ponad 472 000 dorosłych Brytyjczyków w wieku od 40 do 70 lat, biorących udział w badaniu UK Biobank. W ciągu średnio 11 lat prawie 55 000 zachorowało na raka.
Większość ludzi była mięsożercami, ale około 10700 to peskatarianie, a prawie 8700 to wegetarianie/weganie. Sam rozmiar badania, powiedział Watling, pozwolił na bliższe przyjrzenie się różnym wzorcom diety i określonym typom raka.