Po co stosuje się olej konopny z nasion?

Po co stosuje się olej konopny z nasion?

Warto przeczytać

Konopie są dziś tematem dość kontrowersyjnym, ponieważ wciąż dla osób niewtajemniczonych jest to po prostu przetworzona marihuana z THC – nic bardziej mylnego. Olej konopny jest produkowany z wielu odmian konopi, przez co wytwarzane produkty mogą mieć różne właściwości – wszystko zależy od zawartości substancji organicznych, które w oleju z nasion konopnych występują w imponującej liczbie 480 pozycji.

Jak powstaje suplement z oleju konopnego?

Bardzo popularnym sposobem wytwarzania tego oleju jest tłoczenie nasion na zimno, czyli w temperaturze około czterdziestu stopni. W takim procesie otrzymuje się olej o smaku i zapachu przypominającym orzechowe przetwory, przez co staje się w spożyciu zwyczajnie przyjemny. Od momentu wytłoczenia jest trwały przez rok, jednakże po otwarciu można go spożywać jedynie przez trzy miesiące, a przechowywać należy tylko i wyłącznie w lodówce. Tego rodzaju oleju nie należy w żaden sposób przetwarzać, ponieważ jedynie w postaci surowej posiada wszystkie swoje drogocenne właściwości.

Jakie właściwości posiada olej z konopi?

Olej z tych kontrowersyjnych roślin jest niezwykle bogaty w składniki mogące wpłynąć na stan organizmu. Żaden inny olej roślinny nie posiada ich tak wiele, jak ten. Ciekawostką jest występowanie w nim rzadkiej witaminy K, które bierze udział w procesach gojenia oraz świetnej proporcji kwasów omega 3 do Omega 6, która w przypadku oleju z nasion wynosi trzy do jednego. Olej ten, stosowany wewnętrznie wykazuje działanie:
• zwiększające odporność,
• regulujące poziom cholesterolu,
• łagodzące na procesy zapalne w organizmie,
• zapobiegające chorobom układu krwionośnego,
• chroniące przed nowotworami,
• wspierające pracę mózgu,
• polepszające jakość pracy układu pokarmowego.

Są to oczywiście tylko niektóre, wybrane właściwości i śmiało można powiedzieć, że i tak są one dosyć intensywne. Olej ten posiada również szereg właściwości przy stosowaniu zewnętrznym, głównie w kosmetyce. Wchodzi w skład wielu kosmetyki, ale najlepsze właściwości ma w swojej surowej, oleistej postaci.

Stosowany na skórę:

-przyspiesza gojenie się ran poprzez wpływ na krzepnięcie krwi,
-łagodzi atopowe zapalenie skóry i jego pochodne,
-odżywia skórę,
-nawilża skórę,
-wykazuje działanie przeciwzapalne,
-regeneruje skórę,
-działa odżywczo na włosy, skórę i paznokcie.

Jak widać, olej tego typu ma niezwykle bogate właściwości i korzystanie z niego może mieć jedynie pozytywny skutek. Należy jednak pamiętać, że jedynym sposobem na osiągnięciem dobrego rezultatu jest regularne spożywanie oleju, gdyż jednorazowa dawka niewiele będzie w stanie zdziałać. Stosując olej z konopi dajemy sobie szansę na intensywną naprawę organizmu, dlatego też tak wiele osób chorych chce z niego korzystać. Olej z nasion tej rośliny jest zdecydowanie dobrze dostępny, dlatego też wystarczy znaleźć dobre źródło, aby się niego zaopatrzyć.