Medycyna naturalna, a medycyna tradycyjna: medycynę naturalną na tle tradycyjnej, jej zalety, skuteczność i wpływ jaki wywiera na organizm oraz co jest potrzebne do poprawnego funkcjonowania organizmu.
Medycyna naturalna, a medycyna tradycyjna
W dzisiejszych czasach coraz więcej osób, przy nawet niewielkich problemach zdrowotnych, jak na przykład: katar, kaszel, a nawet migrena, czy jakikolwiek inny ból, stosuje od razu leki, aby przynieść sobie jak najszybciej ulgę. Okazuje się, że nie zawsze trzeba uciekać się do takiej ostateczności, zwłaszcza że zbyt częste łykanie lekarstw, nie jest aż tak dobre dla naszego organizmu. Medycyna naturalna jest równie dobra jak ta opierająca się na lekach, które możemy nabyć w aptece. Co prawda nie zawsze tak szybka, ale równie skuteczna.
Niestety, niektórzy nie mają w nawyku leczyć się w ten sposób i wystarczy, że zainteresujesz się naturalnymi metodami leczenia, a narazisz się na ich zgryźliwe komentarze i czasami nawet lekceważące traktowanie, ze strony niektórych pracowników służby zdrowia, którzy nauczeni są tylko podstawowej formy leczenia przy pomocy leków, lub po prostu chcą wspomóc rynek farmaceutyczny, wypisując Ci kolejną receptę.
1) Dlaczego tak bardzo nie lubimy medycyny naturalnej? Dlaczego wątpi się w jej skuteczność?
Badania naukowe dostarczają coraz więcej dowodów na to, że docenienie leczenia naturalnego jest konieczne, aby zmienić obecny szkodliwy styl życia oraz pokonać ograniczenia, z którymi boryka się medycyna konwencjonalna.
Mało tego, należy zauważyć, że tradycyjne leki działają tylko w jednym określonym celu – zniwelować teraźniejszy problem. Przy zastosowaniu medycyny naturalnej, dodatkowo będziemy wspierać organizm na przyszłość, dzięki czemu będziemy odporniejsi na niekorzystne dla nas warunki, jak i na męczące nas choroby, na przykład przeziębienie itd.
Trzeba pamiętać o tym, że dbając i zwracając uwagę na codzienne nawyki, jak między innymi sposób w jaki się odżywiamy, czy prowadzony przez nas tryb życia. Jasne jest, że lepsze dla nas będzie aktywne życie, z choć odrobiną sportu, niż całodzienne siedzenie w domu. Dobrym pomysłem jest zamiana czasami samochodu na rower albo w ogóle wybranie spaceru.
2) Pogorszenie żywności i warunków życia.
Jakość żywności, pogorszyła się razem z nastaniem nowoczesnej kultury i stylu życia zaraz po drugiej wojnie światowej.
Szybki tryb życia sprawia, że jemy coraz więcej produktów konserwowych, mrożonych, a nawet takich, które nie dość, że są wysokokaloryczne, to na dodatek pozbawione ważnych składników odżywczych. Nie wspominając już o najbardziej oszczędzających nam czas fast-foodach.
Niestety bardzo mało jemy warzyw, owoców (które na dodatek nie mają już takich właściwości odżywczych jak kiedyś) i świeżych produktów.
Jemy coraz mniej żywności wysokiej jakości. Wzrosło też nasze zapotrzebowanie na składniki odżywcze.
Warunki, w których żyjemy, wywołują stres, a tym samym prowadzą do wzrostu zapotrzebowania na składniki odżywcze.
Stres jest niezbędny do przetrwania. Zwiększa koncentrację, pozwala dostrzegać więcej szczegółów i umożliwia szybszą reakcję. Jeśli jednak staje się przewlekły, okazuje się bardzo szkodliwy dla Twojego organizmu. Zaczynasz wytwarzać hormony, które uszkadzają narządy wewnętrzne, zaburzają odnowę komórek, przyspieszają starzenie i powodują szybsze wyczerpanie zapasów witamin i minerałów.
3) Co jest potrzebne do poprawnego funkcjonowania organizmu?
a) składniki odżywcze dostarczające energię (np.: tłuszcze zwierzęce i roślinne, oraz węglowodany)
b) białko, które jest ważne dla kości (znajduje się w rybach, jajkach, mięsie), jego brak powoduje głód
c) aminokwasy i tłuszcze, których organizm nie potrafi wytwarzać.
d) minerały (np.: wapń, magnez, siarka).
e) witaminy (np.: A, B, C, D, E, K).
Składniki te potrzebne są do tego, aby w Twoim organizmie zaszły różne reakcje, których celem jest regeneracja wszystkich tkanek w układzie: odpornościowym, mięśniowo-szkieletowym, nerwowym, pokarmowym, oddechowym, sercowo-naczyniowym, hormonalnym itd.
Dolegliwości układu pokarmowego, uczucie niepokoju, złe samopoczucie, depresja, osłabienie mięśni, bezsenność, bóle, skurcze mięśni, zawroty głowy, migreny, zwiększenie podatności na stres i przemęczenie, to przykładowe skutki braku tych składników.
4) Choroby związane z niedoborami żywieniowymi:
a) choroby zwyrodnieniowe (artroza czy osteoporoza).
b) cukrzyca.
c) choroby układu krążenia.
d) choroby autoimmunologiczne, np. nowotworowe.
e) choroby zaburzeń neurologicznych (np. Alzheimer).
Istnieje związek pomiędzy przewlekłym niedoborem składników pokarmowych, niezdrowym stylem życia, a wzrostem zapadalności na choroby przewlekłe.
Lekarze stosujący medycynę naturalną leczą choroby, likwidując ich przyczyny, a nie objawy. Dążą do zmiany nawyków żywieniowych pacjenta, zreformowania jego stylu życia, czasami zalecając odpowiednie suplementy diety. Stosują naturalne metody i produkty, które nie są toksyczne dla organizmu pacjentów i nie powodują żadnych niepożądanych skutków ubocznych. Dzięki temu pacjenci nie są narażeni na ryzyko związane z zabiegami chirurgicznymi ani na działanie leków.
Medycyna naturalna jest idealnym dodatkiem do konwencjonalnych metod leczenia, ponieważ odgrywa znaczącą rolę we wzmacnianiu odporności, zmniejszaniu natężenia skutków ubocznych leków i przyspieszaniu procesu leczenia.
Musimy pamiętać, że medycyna naturalna skupia się na zapobieganiu. Jest ona co prawda skuteczna w leczeniu wielu, nawet poważnych chorób, jednakże jej głównym celem jest przekazanie ludziom, co należy robić i jak się odżywiać, aby nie chorować.