Preparat Intesta z maślanem sodu jest bezpieczny dla osób w różnym wieku – począwszy od dzieci w wieku lat 7. poprzez dorosłych aż po osoby starsze. Dlaczego właśnie seniorzy powinni szczególnie pamiętać o sięganiu po wsparcie, jakie oferuje maślan?
Z biegiem lat organizm człowieka traci z wolna pełną sprawność. Dotyczy to nie tylko dostrzegalnej gołym okiem kondycji fizycznej, ale i tego, na ile skutecznie działają organy wewnętrzne. Także układ pokarmowy i współtworzące go jelita.
Mechanizmy obronne jelit
Zmniejszony poziom kwasu masłowego w jelitach wpływa na zdolności obronne i regeneracyjne istniejącej tam błony śluzowej. Stan taki może wystąpić u osób w różnym wieku. Zdrowy i w pełni sprawny organizm uzyskuje odpowiednią ilość kwasu masłowego w wyniku procesów trawiennych, którym w jelitach ulega błonnik. Aby wszystko działało sprawnie i aby człowiek nie miał kłopotów wynikających z niewłaściwej pracy i kondycji jelit, w zasadzie wystarczy zadbać o podstawową ostrożność w zakresie diety. I o to, by wraz z pokarmami był dostarczany błonnik.
Błędy dietetyczne, świadome narażanie się na deregulację pracy jelit poprzez spożywanie tego, co jawnie szkodzi, podjęcie kuracji antybiotykowej lub rozwijające się choroby mogą powodować, że niezbędna równowaga zapewniana przez obecność flory jelitowej i właściwy poziom kwasu masłowego zostaje zaburzona. W jej przywróceniu pomaga dostarczenie organizmowi maślanu sodu w formie takiej, jaką oferuje preparat Intesta. W samoregulacji organizmu pomaga też powrót do właściwej diety – zapewniającej stale odpowiedni poziom kwasu masłowego.
Gdy sprawność maleje
Wszystko staje się trudniejsze, gdy wraz z wiekiem zdolności organizmu do samodzielnego utrzymywania niezbędnej równowagi maleją. Organizm młody i zdrowy potrafi – jak wspomnieliśmy – czerpać niezbędny dla błony śluzowej jelit kwas masłowy z dostarczanego wraz z pokarmami błonnika. W przypadku osób starszych poziom kwasu masłowego ulega jednak obniżeniu. Tym samym raptownie maleją zdolności regeneracyjne i ochronne błony śluzowej jelit. Efektem może być występowanie szeregu zaburzeń i schorzeń, jak choćby zespołu jelita drażliwego czy wrzodziejącego zapalenia jelit.
Ponieważ mechanizmy obronne słabną już po 45. roku życia, ważne jest, by pamiętać wtedy o uzupełnieniu diety o dodatkowe źródło maślanu sodu. W naszych warunkach nie jest praktycznie możliwe dostarczanie go w pokarmach. Bo np. nie korzystamy z takich form fermentacji produktów mlecznych, podczas których maślan powstaje w sposób naturalny. Dodatkowo bezpośrednie spożywanie narażałoby substancję czynną na ryzyko strawienia w żołądku, czyli zanim dotarłaby do jelit.
Drogę wyjścia z tej sytuacji zapewnia współczesna farmakologia. Maślan sodu w specjalnej formule ochronnej zawarty jest w preparacie Intesta, który może być bezpiecznie przyjmowany profilaktycznie. Po prostu dla uniknięcia zdrowotnych skutków obniżania się poziomu kwasu masłowego w jelitach. Warto przy tym wziąć pod uwagę, że Intesta nie wykazuje istotnych działań ubocznych i podsuwa tym samym wygodny sposób na wzmocnienie układu trawiennego. Właśnie poprzez przywrócenie zdolności ochronnych błony śluzowej jelit.