Żelazo jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla dobrego zdrowia. Dowiedz się, co powoduje anemię z niedoboru żelaza i jak możesz naturalnie zwiększyć poziom żelaza.
Jeśli masz niedokrwistość z niedoboru żelaza , przyjmowanie żelaza doustnie lub dożylne podawanie żelaza wraz z witaminą C jest często najszybszym sposobem na podniesienie poziomu żelaza.
Żelazo jest niezbędne do produkcji hemoglobiny w czerwonych krwinkach , która pomaga erytrocytom przenosić tlen do narządów i innych tkanek organizmu. Brak żelaza zaburza ten proces, a niedotlenienie może powodować uczucie zmęczenia i duszności podczas aktywności fizycznej.
Twój lekarz najpierw spróbuje zidentyfikować przyczynę i nasilenie niedokrwistości , a następnie zaleci odpowiednie leczenie. W zależności od wyników badań krwi (w tym poziomu hemoglobiny, liczby czerwonych krwinek itp.), lekarz może zalecić spożywanie pokarmów bogatych w żelazo i pokarmy bogate w witaminę C zamiast przepisywania suplementu żelaza. W ciężkich przypadkach może być potrzebna transfuzja krwi .
Spis treści
ToggleJakie pokarmy mogą pomóc podnieść poziom żelaza?
Ważne jest, aby mieć zbilansowaną dietę bogatą w witaminy i minerały, aby uniknąć jakichkolwiek niedoborów. Jeśli chodzi o anemię z niedoboru żelaza, szukaj pokarmów bogatych w żelazo, witaminę C, witaminę B12 i kwas foliowy.
Źródła żelaza w żywności obejmują:
szpinak
Rukiew wodna
Jarmuż
rodzynki
Morele
suszone śliwki
Mięso
Kurczak
Zboża i pieczywo wzbogacone żelazem
Źródła żywności witaminy C obejmują:
grejpfruty
Pomarańcze
Kiwi
Truskawki
Śliwki
Pomidory
Źródła żywności witaminy B12 obejmują:
Mięso
Kurczak
Ryba
Jajka
Wzmocnione pieczywo, makaron, ryż i płatki zbożowe
Co powoduje anemię z niedoboru żelaza?
Niedokrwistość z niedoboru żelaza jest spowodowana utratą żelaza w organizmie poprzez:
Utrata krwi, która może być spowodowana:
Ciężkie okresy
Wrzody trawienne
przepuklina rozworu przełykowego
Polipy okrężnicy
Rak jelita grubego
Regularne stosowanie niektórych niesteroidowych leków przeciwzapalnych dostępnych bez recepty ( NLPZ )
Brak żelaza w diecie
Niezdolność do wchłaniania żelaza z powodu zaburzeń jelitowych lub operacji, która usuwa część jelita. Wchłanianie żelaza z pożywienia następuje najpierw w jelicie cienkim, które następnie jest uwalniane do krwi. Zaburzenia jelitowe, takie jak celiakia , utrudniają ten proces. Chirurgiczne usunięcie części jelita zmniejsza również zdolność wchłaniania wystarczającej ilości żelaza.
Okresy zwiększonego zapotrzebowania na żelazo, takie jak ciąża i laktacja, mogą również przyczyniać się do niedoboru żelaza . Bez odpowiedniego spożycia żelaza kobiety w ciąży często cierpią na anemię z niedoboru żelaza. Nadmierne krwawienie po porodzie może również powodować anemię.
Jakie są czynniki ryzyka niedokrwistości z niedoboru żelaza?
Osoby, które mają zwiększone ryzyko rozwoju anemii z niedoboru żelaza, to:
Kobiety. Kobiety tracą żelazo z powodu utraty krwi z powodu miesięcznych okresów.
Niemowlęta. Wcześniaki i niemowlęta, które nie otrzymują wystarczającej podaży żelaza z mleka matki , są bardziej narażone na rozwój anemii z niedoboru żelaza.
Wegetarianie. Wegetarianie częściej mają niewystarczający poziom żelaza, jeśli nie otrzymują wystarczającej ilości żelaza ze źródeł żywności innych niż mięso.
Dawcy krwi. Dawcy krwi powinni zawsze pamiętać o uzupełnianiu zapasów żelaza poprzez dietę bogatą w żelazo.