Hipokrates powiedział kiedyś: „Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. Tysiące lat później nietrudno dostrzec prawdę w słowach ojca medycyny – leczenie coraz większej ilości zaburzeń i chorób jest wspomagane właśnie odpowiednim żywieniem. Podobnie jest w przypadku insulinooporności, czyli wrażliwości insulinowej – prawidłowo skomponowany jadłospis to jeden z najlepszych sposobów na poradzenie sobie z wahaniami poziomu cukru po posiłkach. Jak powinna wyglądać dieta przy insulinooporności? Podpowiadamy!
Spis treści
ToggleDieta przy insulinooporności na talerzu
Sposób, w jaki się odżywiamy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Nic więc dziwnego, że dieta przy insulinooporności powinna być bogata w produkty o niskim indeksie glikemicznym, dzięki którym nie tylko dostarczysz sobie wszystkich niezbędnych składników odżywczych, ale także zadbasz o utrzymanie poziomu glukozy na stabilnym poziomie. Co powinno znaleźć się na Twoim talerzu? W posiłkach nie może zabraknąć białka zwierzęcego, czyli mięsa i ryb, jajek czy nabiału, zdrowych tłuszczów roślinnych i zwierzęcych, kasz, otrębów, nasion, orzechów oraz ziół. Obowiązkowymi dodatkami w diecie przy insulinooporności są także warzywa i niektóre owoce, np. awokado czy truskawki.
Dlaczego warto zadbać o prawidłową dietę przy insulinooporności?
Dieta przy insulinooporności powinna być stosowana nie tylko przez osoby zmagające się z tym zaburzeniem, ale także chorych na cukrzycę typu II. Wprowadzenie zmian w żywieniu jest również polecane w przypadku rozpoznania stanu przeciwcukrzycowego. Dlaczego warto zadbać o zdrowe, odpowiednio zbilansowane i przyrządzone posiłki? Przede wszystkim, aby utrzymać glukozę na stabilnym poziomie oraz wspomóc leczenie farmakologiczne. Z pomocą właściwego jadłospisu możesz także pomóc sobie w ograniczeniu napadów głodu między posiłkami czy uczucia senności po posiłku.
Catering dietetyczny, czyli wygodna i smaczna dieta przy insulinooporności
Wiesz już, jak ważna jest dieta przy insulinooporności. Nie chcesz podejmować samodzielnej walki z zaburzeniem w swojej kuchni i wolisz powierzyć to zadanie specjalistom? W takim razie strzałem w dziesiątkę będzie catering dietetyczny. Zespół doświadczonych dietetyków opracuje odpowiednio zbilansowany plan żywieniowy o właściwej kaloryczności, uwzględniając wyłącznie bezpieczne przy zaburzeniu produkty. Efekt? Zdrowy jadłospis bez wysiłku i spędzania długich godzin nad garnkami. Dietę polecaną przy insulinooporności znajdziesz w ofercie firmy WygodnaDieta, która dowozi posiłki w wariancie 1000, 1200, 1500, 1800 i 2000 kcal do ponad 200 miast na terenie całej Polski. Smacznego!