Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa

Polecne i promocje

Jakiś czas temu w dietetycznym świecie zrobiło się głośno o diecie bezglutenowej. Jedni uważają ją za remedium na wszystkie dolegliwości i doskonały sposób na pozbycie się zbędnych kilogramów, inni traktują tylko jako kolejną wykreowaną przez celebrytów modę. Z tego artykułu dowiesz się, na czym polega dieta bezglutenowa, dla kogo jest wskazana oraz jakie są jej wady i zalety.

Gluten – co to takiego?

Gluten to grupa roślinnych białek, które naturalnie występują w zbożach. Znajdziemy go w pszenicy i jej odmianach (orkisz, durum, kamut), życie i jęczmieniu. W połączeniu z wodą masę o lepkiej konsystencji. Ta

właściwość sprawia, że wypieki stają się pulchne i sprężyste. Gluten jest również dobrym nośnikiem aromatu, dlatego często dodawany jest do wysoko przetworzonych produktów, takich jak wędliny, parówki czy kostki rosołowe.

Dieta bezglutenowa – dla kogo jest wskazana?

Gluten, obok nabiału krowiego, to substancja najczęściej odpowiedzialna za wywoływanie alergii i nietolerancji pokarmowych. Wiele osób tuż po jego spożyciu odczuwa dyskomfort ze strony układu trawiennego, a także zauważa pogorszenie się stanu cery i problemy skórne, a nawet ogólne złe samopoczucie i problemy z koncentracją. W takich przypadkach dieta bezglutenowa może okazać się doskonałym rozwiązaniem. Bezwzględnie muszą stosować ją również osoby chorujące na celiakię.

Celiakia jest groźną chorobą autoimmunologiczną. Cierpi na nią około 1% populacji. Jednym z jej skutków są zaburzenia wchłaniania substancji odżywczych z pożywienia. Osoby zmagające się z tym schorzeniem muszą stosować ścisłą dietę bezglutenową, ponieważ spożycie nawet najmniejszych ilości tej substancji może przynieść tragiczne konsekwencje. Celiakia jest chorobą wrodzoną i nieuleczalną.

Alergia na gluten najczęściej objawia się występowaniem pokrzywki, wysypki, atopowym zapaleniem skóry i pogorszeniem stanu cery, a także bólem brzucha i biegunką. W przeciwieństwie do celiakii, alergia pojawia się najczęściej u dzieci i samoistnie mija po kilku latach.

Nadwrażliwość na gluten to problem o wiele bardziej powszechny. Jej najczęstsze symptomy to problemy trawienne, uczucie „przelewania” w brzuchu, wzdęcia, zgaga, biegunki lub zaparcia, a także ogólne pogorszenie samopoczucia i problemy z koncentracją. W przypadku wielu osób zmagających się z tym problemem, ścisła dieta bezglutenowa nie jest koniecznością – często wystarczy jedynie zrezygnować z produktów zawierających oczyszczoną mąkę pszenną, a pozostałe zboża spożywać w umiarkowanej ilości.

Co jeść na diecie bezglutenowej?

Na diecie bezglutenowej z jadłospisu należy wykluczyć wszystkie zboża zawierające gluten, czyli pszenicę, jęczmień i żyto. Dodatkowo, zaleca się, by osoby chorujące na celiakię wybierały produkty z symbolem przekreślonego kłosa na opakowaniu i takie, w przypadku których producent deklaruje, że gluten nie może występować w nich nawet w śladowych ilościach. Na pierwszy rzut oka wydawać by się mogło, że stosowanie diety bezglutenowej wiąże się z mnóstwem wyrzeczeń. W rzeczywistości wystarczy tylko, że opanujemy kilka zasad, a gotowanie stanie się proste i przyjemne. Osoby stosujące dietę bez glutenu powinny zadbać o to, by na ich talerzach jak najczęściej gościły produkty bogate w błonnik, takie jak świeże warzywa i owoce, kasza gryczana i jaglana, amarantus, brązowy ryż, quinoa oraz warzywa strączkowe. Dozwolone jest także mięso, jaja i nabiał. Ci, którzy nie mają czasu i chęci na studiowanie składów wszystkich produktów, mogą skorzystać natomiast z bezglutenowej diety pudełkowej, jaką oferuje między innymi Dieta Premium.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments