Szukasz leków na odporność? Czy wiesz, że skuteczne sposoby na to, by ustrzec się przed infekcjami, znajdziesz we własnej kuchni? Wywar z drobiu ma wiele właściwości wzmacniających organizm. Nie bez powodu babcia w czasie przeziębienia gotowała rosół z makaronem. Dobroczynne właściwości zupy na drobiowych kościach zostały też udowodnione naukowo. Jesteś ciekawy, ile dobrego kryje się w tradycyjnym niedzielnym daniu?
Rosół to prawdziwe superfood. Wywar na kościach i warzywach jest gotowany na wolnym ogniu przez wiele godzin. Dzięki temu przenikają do niego cenne witaminy, mikro- i makroelementy oraz składniki odżywcze. Zupę tę należy jeść zwłaszcza wtedy, gdy czujemy pierwsze oznaki zbliżającego się przeziębiania. Jej właściwości z pewnością staną się również cennym elementem diety osób o obniżonej odporności – dzieci, chorych czy ludzi w podeszłym wieku.
Prozdrowotne właściwości drobiowego wywaru
Dobrze przygotowany rosół to jedno z najsilniejszych naturalnych lekarstw na przeziębienie. Wywar z warzyw i kości jest źródłem witamin A i E oraz betakarotenu. Jedząc go wzbogacamy organizm w żelazo, fosfor, magnez, potas i cynk. Szczególnie ten ostatni mikroelement jest cenny w czasie walki z infekcją, ponieważ wpływa pomocniczo w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych. Kolejnym wyjątkowym składnikiem zupy jest cysteina, która (zgodnie z badaniami naukowców) ułatwia odkrztuszanie śluzu towarzyszącego infekcjom. Co więcej, rosół pobudza organizm do wytwarzania komórek zwalczających przeziębienie. Dzięki temu zmniejsza ryzyko złapania infekcji, a jeśli już do niej dojdzie, to może skrócić jej przebieg. Ponadto rosół doskonale nawadnia organizm.
Co dodać do rosołu z drobiu na wzmocnienie odporności?
Do przygotowywania wywaru należy użyć kości oraz mięsa z kury, kaczki, indyka czy perliczki. Warto dodać też nieco wołowiny lub cielęciny. W jednym garnku może znaleźć się kilka rodzajów mięsa. Siłę rosołu zwiększysz wzbogacając wywar o specjalne składniki. Dodaj je do zupy dopiero wtedy, gdy odsączysz z niej warzywa i kości. Do wywaru na odporność dodaj kilka ząbków czosnku i nieco curry, które działają antybakteryjnie. Do garnka wrzuć też rozgrzewający imbir, pieprz i nieco chili. Dobrym pomysłem będzie także doprawienie potrawy kilkoma suszonymi grzybami. Zawierają one glukany, które dodatkowo mobilizują organizm do zwalczania infekcji. Pamiętaj przy tym, że dobry rosół powinien być gotowany przez kilka godzin na bardzo małym ogniu. Życzymy smacznego w walce o odporność!
Najciekawsze przepisy z mięsa drobiowego znajdą Państwo na stronie dobrydrob.pl