O negatywnym wpływie cukru na zęby, wiadomo już od dawna, jednak mało się zastanawiamy nad tym, jak cukier wpływa na organizm. Czy zatem cukier to tylko niewinny dodatek do potraw i napojów?
Spis treści
ToggleCukier – czy jest trucizną?
Naukowcy w ostatnim czasie zmienili zdanie – odkryli, że to nie tłuszcz ponosi winę za plagę otyłości w krajach dobrobytu. To cukier jest odpowiedzialny za nadwagę i otyłość, to on uzależnia, wzmaga apetyt, powoduje cukrzycę, bulimię i zaburzenia metabolizmu. Według badań przeciętny Europejczyk zjada około 120 g cukru każdego dnia, jest to równowartość prawie 25 łyżeczek i 480 pustych kalorii!
Uważaj na różne nazwy cukru
Podczas wybierania gotowych produktów, uważaj na różne nazwy cukru w składzie. Cukier może ukrywać się pod nazwami: glukoza, sacharoza, inwertyna, laktoza, syrop kukurydziany, słodowy, dekstroza, maltoza, fruktoza. Jeśli którykolwiek z tych składników pojawi się w Twoim produkcie spożywczym, zalecamy uwagę, ponieważ ten produkt może zawierać dużo cukru.
Słodzik zamiast cukru?
Czy zdrowa dieta pod okiem eksperta zakłada stosowanie słodzika zamiast cukru? Podobnie do cukru, słodzik może ukrywać się pod wieloma nazwami. Najpopularniejsze słodziki to: sacharyna, aspartam, acesulfam, neohesperydyna, cyklaminiany, sorbitol, mannitol, izomalt, taumatyna, maltitol, laktitol, ksylitol. Słodzik jest aż sześćset razy słodszy od cukru, dzięki czemu można używać go w małej ilości. Słodzik prawie nie zawiera też kalorii, więc nie wpłynie negatywnie na wagę. Kolejną zaletą słodzików jest to, że nie psują zębów. Zatem czy słodzik ma wady? Tak, należy szczególnie uważać na aspartam, cyklaminę i sacharynę.
Aspartamu nie mogą spożywać osoby cierpiące na chorobę dziedziczną – fenyloketonurię, ponieważ zawiera on toksyczny dla nich składnik. Nie należy stosować aspartamu w potrawach i napojach, które są ogrzewane, ponieważ powyżej 100 st. C staje się on toksyczny i traci swoje właściwości słodzące, więc nie można stosować go do wypieków i herbat.
Aspartam, cyklaminy i sacharyna według wielu badań mogą być kancerogenne – czyli rakotwórcze. Cyklaminiany wchodzą w reakcje z niektórymi lekami.
Cukier – to nas truje!
Nadmiar cukru wywiera silnie negatywny efekt na funkcjonowanie mózgu, powoduje senność i drastyczny spadek naszej zdolności oceny i zapamiętywania.
W 1957 roku dr William Coda Martin sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę. Według Coda Martin, cukier jest pozbawiony swoich sił witalnych, witamin i substancji mineralnych. To, co oferuje cukier, to czyste, rafinowane węglowodany. Natomiast to, co usunięto – białka, witaminy i substancje mineralne są przyczyną niekompletnego metabolizmy węglowodanów. Powoduje to, tworzenie się toksyn – kwasu pirogronowego i innych nienormalnych cukrów. Kwas pirogronowy akumuluje się w mózgu i systemie nerwowym, a nienormalne cukry w czerwonych ciałkach krwi. Wpływa to na oddychanie komórek i powoduje brak niezbędnej ilości tlenu do funkcjonowania organizmu.
Nie zdajemy sobie sprawy, że sami przyczyniamy się do zachwiania równowagi naszego organizmu. Natura sama zabezpiecza nas przed nagłym szokiem spowodowanym dużym spożyciem cukru. Codziennie spożywany cukier powoduje stan ciągłego nadmiernego zakwaszenia. Do przywrócenia równowagi i dla zabezpieczenia krwi organizm nasz pobiera coraz większą ilości pierwiastków dotąd skrzętnie zbieranych i magazynowanych w naszym ciele. Przykładem mogą być nasze kości i zęby, z których zostaje pobrane tyle wapnia, że powstaje nie tylko próchnica, ale następuje ogólne osłabienie. Często poprzestajemy na twierdzeniu, że cukry obok tłuszczów są w naszym organizmie głównym źródłem energii, a więc są niezbędnym paliwem podtrzymującym procesy życiowe. Należy przypomnieć, że przy zbilansowanej diecie, niezbędną ilość cukru dostarczają warzywa i owoce.
Nawet najmniejsza ilość cukru, nie jest obojętna dla naszego organizmu. Cukier wpływa na każdy organ naszego ciała. Wątroba magazynuje cukier w formie glukozy (glikogenu). Dzienny pobór cukru rafinowanego (powyżej wymaganej ilości naturalnego cukru) wypełnia ją i powiększa do maksymalnej objętości, a nadmiar glikogenu powraca do naszej krwi w formie kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe wędrują do każdej część ciała i magazynowana są w najmniej aktywnych miejscach, takich jak: brzuch, pośladki, piersi i biodra. Gdy miejsca te są już wypełnione, kwasy tłuszczowe wędrują do aktywnych narządów, takich jak serce i nerki. Następuje osłabienie ich funkcji, następnie tkanki ulegają degeneracji i zmieniają się w tłuszcz. Powstają zakłócenia ciśnienia krwi, uszkodzeniu ulega parasympatyczny układ nerwowy, układ krążenia obwodowego i limfatycznego, a jakość czerwonych ciałek zaczyna się zmieniać. Występuje nadmierna ilość białych ciałek, a proces tworzenia tkanek ulega spowolnieniu.
Wybierając cukier do swoich dań, staraj się wybierać mądrze i biały cukier, zastąp brązowym, bądź ksylitolem lub stewią. W Gabinecie Dietetyki i Żywienia Małgorzata Stanior staramy się doradzać pacjentom, który cukier używać do konkretnych potraw. Pamiętaj, że ograniczenie cukru może korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie Twojego organizmu.
[…] zobacz również Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna? […]