Fakty, które powinieneś wiedzieć o diecie kolagenowej
Kolagen to ogólne określenie białek strukturalnych w skórze i tkance łącznej.
Dieta kolagenowa to plan żywieniowy polegający na spożywaniu pokarmów bogatych w kolagen, który według niektórych raportów poprawia stan skóry i urody . Eksperci na ogół zgadzają się, że potrzeba więcej badań, zanim te twierdzenia zostaną udowodnione.
Spadek kolagenu wraz z wiekiem może prowadzić do problemów ze skórą i włosami.
Dieta kolagenowa jest stosunkowo bezpieczna, jeśli jest uważnie monitorowana.
Suplementy kolagenowe są stosunkowo bezpieczne, o ile maksymalna dawka to 20 gramów dziennie. Jednak niektóre suplementy zostały uznane za niebezpieczne ze względu na zanieczyszczenie wirusem lub toksyczną zawartość.
Spis treści
ToggleCo to jest kolagen? Jaka jest dieta kolagenowa?
Kolagen to ogólne określenie głównych białek strukturalnych znajdujących się w skórze i tkance łącznej u ludzi i zwierząt i stanowi około 30% białka w ludzkim ciele . Rośliny zawierają również kolagen. Kolagen składa się z 19 aminokwasów (m.in. glicyny, proliny, hydroksyproliny, lizyny i argininy). Istnieje co najmniej 29 rodzajów kolagenu. Ludzie mają głównie Typy I-III. Typ I występuje głównie w skórze, ścięgnach, naczyniach, narządach i kościach. Typ II występuje w chrząstce, a typ III to włókna siateczkowate (cienkie rozgałęzione włókna w tkance łącznej).
Dieta kolagenowa to plan żywieniowy mający na celu unikanie zbyt dużej ilości cukru i rafinowanych węglowodanów oraz spożywanie pokarmów bogatych w kolagen, które według niektórych źródeł utrzymują młodość, energię i piękno. Inne formy diety mogą obejmować spożywanie suplementów kolagenowych (na przykład suplementów diety Dr. Axe) i zastrzyki z kolagenu .
Jakie są źródła kolagenu w żywności?
Źródła kolagenu w żywności obejmują:
Ryba
Kurczak
Białka
Owoce cytrusowe
Jagody
Warzywa czerwone i żółte
Czosnek
Biała herbata
Liściaste zielenie
Nerkowce
Pomidory
papryka
fasolki
Awokado
Soja
Zioła bogate w kolagen (rdest chiński, skrzyp, gynostemma)
Zioła wspomagające produkcję kolagenu (gotukola, bala, ashwagandha)
Powyższe pokarmy są uważane za pokarmy poprawiające elastyczność skóry, przeciwstarzeniowe i pomagające w bólu stawów przez osoby, które zalecają tę dietę. Ważne jest, aby pamiętać, że chociaż małe, ograniczone badania wykazały pewne korzyści ze spożywania kolagenu, nie jest jasne, czy korzyści te wystąpiłyby również w przypadku spożywania dowolnego rodzaju białka i ogólnie zdrowej diety. Ponadto, ponieważ kolagen nie może zostać wchłonięty i po spożyciu rozkłada się na aminokwasy, spożycie kolagenu nie gwarantuje, że zostanie wytworzony nowy kolagen.
Objaw niskiego poziomu kolagenu
Ból stawów może być spowodowany urazem obejmującym którekolwiek z więzadeł, kaletek lub ścięgien otaczających staw. Urazy mogą również wpływać na więzadła, chrząstki i kości w stawie. Ból jest również cechą zapalenia stawów (zapalenie stawów, takie jak reumatoidalne zapalenie stawów i choroba zwyrodnieniowa stawów) i infekcji, a niezwykle rzadko może być przyczyną raka stawu. Ból w obrębie stawu jest częstą przyczyną bólu barku, kostki i kolana. Ból stawów jest również określany jako ból stawów.
Co się dzieje, gdy spada poziom kolagenu?
Czy kolagen pomaga skórze i włosom? Produkcja kolagenu w organizmie dramatycznie spada wraz z wiekiem . Kiedy tak się dzieje, następuje zmniejszenie elastyczności skóry i grubości naskórka. Prowadzi to do uszkodzenia skóry i wzrostu zmarszczek , wiotczenia i zwiotczenia skóry. Spadek zawartości kolagenu może również prowadzić do sztywniejszych i mniej elastycznych ścięgien i więzadeł, kurczenia się i osłabienia mięśni, bólu stawów , choroby zwyrodnieniowej stawów i problemów żołądkowo-jelitowych. Niski poziom kolagenu może ograniczać wzrost włosów i przyczyniać się do ich przerzedzania.
Jakie korzyści zdrowotne przynosi dieta kolagenowa?
Wiele korzyści zdrowotnych jest zgłaszanych przez osoby, które są zwolennikami diety kolagenowej i/lub suplementów kolagenowych. Roszczenia obejmują
poprawa kolorytu skóry,
zmniejszenie wypadania włosów ,
przywrócić kolagen do twarzy,
lepszy sen ,
budować silniejsze mięśnie,
promować zdrowie kości,
wzmocnić swój układ odpornościowy,
zdrowe dla twojego serca ,
zwiększają antyoksydację i detoksykację,
wydłużyć swoją żywotność,
przywrócić zdrowie seksualne i hormonalne,
promować zdrowie kości,
pomagać jednostkom w zachowaniu spokojniejszego i bardziej optymistycznego nastroju oraz
pomoc w kontroli wagi .
Chociaż wiele z tych twierdzeń nie zostało naukowo udowodnionych, ogólne zalecenia dietetyczne (bez suplementów) często zawierają wiele produktów zalecanych przez dietetyka w celu zapewnienia zdrowej diety.
Jakie są wady diety kolagenowej?
Wydaje się, że nie ma żadnych wad diety kolagenowej (z wyjątkiem suplementów). Jest jednak kilka takich jak
reakcje alergiczne na potencjalne alergeny, takie jak skorupiaki lub jajka;
zgaga ;
niektóre osoby skarżą się na zbyt duże wycięcie, a inne na zły gust; oraz
zbyt duża ilość kolagenu może spowodować pogrubienie skóry i uszkodzenie narządów.
Czy suplementy kolagenowe są bezpieczne?
Większość suplementów kolagenowych ulega hydrolizie, tworząc zhydrolizowany kolagen, który ułatwia wchłanianie i przekształcanie w tabletki, kapsułki i proszki. Niektóre suplementy to pokarmy w postaci infuzji, które są napojami i/lub artykułami spożywczymi wstrzykiwanymi kolagenem. Według niektórych dietetyków spożywanie ponad 20 gramów dziennie może być szkodliwe. Suplement bulionu kostnego ma tendencję do stosowania jako suplement, ale ostatnie dane sugerują, że zawarty w nim kolagen może nie wchłaniać się zbyt dobrze. Ponadto suplementy można wytwarzać z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego (na przykład kości, kopyta, ścięgna), a niektóre mogą zawierać wirusy (na przykład choroba szalonych krów) i inne miały w preparacie wysokie stężenia metali toksycznych. Sprawdź składniki przed zakupem. Przed zastosowaniem suplementu skonsultuj się z lekarzem.