Spis treści
ToggleChoroba Parkinsona – Rodzaje
1. Choroba Parkinsona
2. Choroba Alzheimera
3. Choroba Huntingtona
4. Choroba Amyotroficzna
5. Choroba Picka
6. Choroba Creutzfeldta-Jakoba
7. Choroba Wilsona
8. Choroba Lewy’ego Ciała
9. Choroba Mózgu Lewych Pni
10. Choroba Guillaina-Barré
Choroba Parkinsona – Przyczyny wystąpienia
1. Uszkodzenie neuronów w mózgu, które produkują dopaminę.
2. Genetyczne predyspozycje do choroby.
3. Narażenie na toksyny, takie jak herbicydy i inne środki chemiczne.
4. Uraz mózgu lub uraz czaszki.
5. Niektóre leki, takie jak neuroleptyki.
6. Starzenie się.
Choroba Parkinsona – Jakie są objawy
Oznaki choroby Parkinsona obejmują: drżenie, spowolnienie ruchów, trudności w chodzeniu, zaburzenia mowy, zaburzenia równowagi, zmiany w zachowaniu, zmęczenie, zaburzenia pamięci i trudności w myśleniu.
Choroba Parkinsona – jak rozpoznać
Choroba Parkinsona jest chorobą neurodegeneracyjną, która powoduje zaburzenia ruchowe, takie jak drżenie, spowolnienie ruchów, trudności w poruszaniu się i utrata równowagi. Choroba ta może również powodować zaburzenia emocjonalne, takie jak depresja, lęk i zmiany nastroju.
Choroba Parkinsona – czego nie jeść
Należy unikać produktów zawierających duże ilości soli, tłuszczów trans, cukru i alkoholu. Należy również unikać produktów zawierających kofeinę, takich jak kawa, herbata i napoje gazowane. Należy również unikać produktów zawierających duże ilości tłuszczów nasyconych, takich jak mięso, jaja i produkty mleczne.
Choroba Parkinsona – Zasady żywienia
1. Unikaj produktów zawierających duże ilości tłuszczu, cukru i soli.
2. Jedz dużo warzyw i owoców, aby dostarczyć organizmowi witamin i minerałów.
3. Pij dużo wody, aby utrzymać odpowiedni poziom nawodnienia.
4. Jedz małe porcje posiłków, aby uniknąć przejedzenia.
5. Unikaj produktów zawierających kofeinę, alkohol i nikotynę.
6. Jedz regularnie, aby utrzymać stały poziom energii.
7. Wybieraj produkty pełnoziarniste, aby dostarczyć organizmowi błonnika.
8. Unikaj produktów zawierających duże ilości chemikaliów i konserwantów.