Choroba nowotworowa skóry – Rodzaje
Rak skóry
Choroba nowotworowa skóry – Przyczyny wystąpienia
1. Nadmierna ekspozycja na słońce.
2. Palenie tytoniu.
3. Narażenie na promieniowanie jonizujące.
4. Narażenie na działanie niektórych chemikaliów.
5. Dziedziczność.
6. Starzenie się skóry.
7. Niektóre infekcje wirusowe.
Choroba nowotworowa skóry – Jakie są objawy
Oznaki choroby nowotworowej skóry mogą obejmować: zmiany skórne, takie jak guzki, plamy, zmiany koloru skóry, zmiany w kształcie lub wielkości, zmiany w strukturze skóry, zmiany w wyglądzie skóry, zmiany w miejscu występowania skóry, swędzenie, pieczenie lub ból skóry.
Choroba nowotworowa skóry – jak rozpoznać
Pacjent ma podejrzenie choroby nowotworowej skóry. Przeprowadzono wywiad i badanie fizykalne, w którym wykryto guz skóry. Przeprowadzono również badania laboratoryjne, w tym badanie krwi i badanie histopatologiczne skóry.
Choroba nowotworowa skóry – czego nie jeść
Należy unikać produktów, które zawierają dużo tłuszczu, cukru i soli, a także produktów zawierających wysokie stężenia barwników, konserwantów i innych sztucznych dodatków. Należy unikać produktów zawierających wysokie stężenia alkoholu, kofeiny i tytoniu. Należy unikać produktów zawierających wysokie stężenia niektórych składników odżywczych, takich jak witaminy A i D, które mogą nasilać objawy choroby. Należy unikać produktów zawierających wysokie stężenia niektórych składników odżywczych, takich jak witaminy E i K, które mogą zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworów skóry.
Choroba nowotworowa skóry – Zasady żywienia
1. Unikaj produktów zawierających duże ilości tłuszczu, cukru i soli.
2. Jedz dużo warzyw i owoców, aby dostarczyć organizmowi witamin i minerałów.
3. Wybieraj produkty pełnoziarniste, takie jak chleb pełnoziarnisty, ryż brązowy i makaron pełnoziarnisty.
4. Jedz małe porcje, aby uniknąć przejadania się.
5. Pij dużo wody, aby utrzymać odpowiedni poziom nawodnienia.
6. Unikaj produktów zawierających wysokie stężenia składników chemicznych, takich jak barwniki, konserwanty i aromaty.
7. Unikaj produktów zawierających wysokie stężenia substancji rakotwórczych, takich jak nitrozoaminy i nitrozaminy.
8. Unikaj produktów zawierających wysokie stężenia metali ciężkich, takich jak ołów, rtęć i kadm.