Choroba nerek

Choroby
Choroba nerek – Definicja i opis – Choroba nerek to ogólne określenie dla wielu różnych schorzeń, które dotykają narządów filtrujących krew w organizmie. Choroby nerek mogą być wynikiem zakażenia, zaburzeń metabolicznych, zatrucia lub innych czynników. Objawy choroby nerek mogą obejmować ból pleców, obrzęk, zmiany w wyglądzie moczu, zmęczenie, zaburzenia rytmu serca i inne. Leczenie choroby nerek może obejmować leki, dializę lub przeszczep nerki.

 
 

Choroba nerek – Rodzaje

1. Niewydolność nerek
2. Zapalenie nerek
3. Kłębuszkowe zapalenie nerek
4. Zespół nerczycowy
5. Zespół Alporta
6. Zespół Barttera
7. Zespół Fanconiego
8. Zespół Goodpasture’a
9. Zespół nefropatii wielotorbielowatej
10. Zespół nefropatii wielotorbielowatej z mocznikiem

Choroba nerek – Przyczyny wystąpienia

1. Niewłaściwa dieta
2. Nadmierne spożywanie alkoholu
3. Zakażenia bakteryjne
4. Niewłaściwa higiena
5. Niewłaściwa ekspozycja na toksyny
6. Niewydolność serca
7. Cukrzyca
8. Niewłaściwa ekspozycja na leki
9. Choroby autoimmunologiczne
10. Zaburzenia krążenia

Choroba nerek – Jakie są objawy

Oznaki choroby nerek mogą obejmować: ból lub dyskomfort w okolicy lędźwiowej, zmęczenie, obrzęk twarzy, kończyn i brzucha, zmiany w oddawaniu moczu (częste oddawanie moczu, krwiomocz, zmiana koloru moczu), zmiany w poziomie potasu, sodu i wapnia we krwi, zmiany w poziomie ciśnienia krwi, nudności i wymioty, zmiany w poziomie glukozy we krwi, zmęczenie i brak energii.

Choroba nerek – jak rozpoznać

Pacjent ma objawy sugerujące chorobę nerek, w tym ból w okolicy lędźwiowej, obrzęk, zmęczenie, zaburzenia czynności nerek, zmiany w składzie krwi i zmiany w wynikach badań moczu.

Choroba nerek – czego nie jeść

Należy unikać produktów bogatych w sód, tłuszcze i białko, takich jak: słone przekąski, fast foody, wędliny, sery, sosy, marynaty, konserwy, słodkie napoje gazowane, alkohol, kawę i herbatę. Należy również unikać produktów zawierających dużo fosforu, takich jak: produkty zbożowe, orzechy, fasola, produkty mleczne, ryby i owoce morza.

Choroba nerek – Zasady żywienia

1. Unikaj soli i produktów zawierających dużo soli, takich jak konserwy, słone przekąski i fast foody.

2. Ogranicz spożycie produktów bogatych w białko, takich jak mięso, ryby, jaja i produkty mleczne.

3. Zmniejsz spożycie produktów zawierających dużo fosforu, takich jak produkty zbożowe, orzechy, fasola i produkty mleczne.

4. Jedz dużo warzyw i owoców, aby dostarczyć organizmowi witamin i minerałów.

5. Pij dużo wody, aby zapobiec odwodnieniu.

6. Unikaj alkoholu i napojów gazowanych.

 

0 0 votes
Daj ocenę
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments